داشتن فرزند معتاد یکی از بزرگترین چالشهایی است که امکان دارد والدین در طول زندگی خود تجربه کنند. اعتیاد فرزند میتواند وضعیت خانواده را به حالتی بحرانی تبدیل کرده و تنشهای بسیاری را رقم بزند. پدر و مادرها اغلب از این که نمیتوانند کنترل اوضاع را به دست بگیرند، احساس درماندگی میکنند و درگیر خشم بسیاری میشوند. با توجه به نقش بسیار مهم خانواد در فرایند ترک و درمان اعتیاد، امروزه متخصصان سلامت روان در رویکرد خانواده درمانی به والدین کمک میکنند بهترین واکنشها را اتخاذ کرده و هم چنین هیجانات منفی خود را نیز مدیریت نمایند. اگر میخواهید بدانید که در بر خورد با فرزند معتادچگونه باید رفتار کنید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
منبع :
فرزند معتاد
چطور مانع مصرف نوجوان خود شویم
بهترین نحوه برخورد با فرزند معتاد
درگیر شدن افراد در فرایند اعتیاد در اکثر موارد از مسائل روان شناختی نشات میگیرد. برای مثال بسیاری از افراد به دلیل ناتوانی در مدیریت هیجانات منفی به مواد پناه میبرند تا در سایه آن لحظاتی از زندگی و رنجهای آن فارغ شده و بتوانند برای مدت هرچند کوتاهی احساس لذت را تجربه کنند. از همین رو امروزه متخصصین در ترک اعتیاد تا حد زیادی مسائل روانی را تحت نظر قرار میدهند و تلاش میکنند تا به طور بنیادی مشکل اعتیاد را برطرف سازند.
بیشتر بخوانید : ترک اعتیاد | بهترین و جدیدترین راه های ترک اعتیاد
با توجه به اینکه فضای موجود در خانواده و نوع واکنش والدین به اعتیاد فرد از جمله فاکتورهای بسیار مهمی هستند که میتوانند سلامت روان بیمار را تحت تاثیر قرار دهند، امروزه رویکردهای خاصی نظیر خانواده درمانی برای ترک اعتیاد ابداع شدهاند که به پدر و مادرها کمک میکنند در فرایند درمان اعتیاد فرزندشان درگیر شده و بهترین شیوههای سازگاری با این مسئله را بیاموزند. ما در ادامه براساس نظر روانشناسان خانواده به چند توصیه مهم در برخورد با فرزند معتاد اشاره کردهایم:
1. اطلاعات خود را از اعتیاد بالا ببرید
پیش از هرچیز برای اینکه بتوانید بهترین رفتار را با فرزندتان داشته باشید از خود بپرسید که در مورد اعتیاد چه میدانید؟ بهتر است قبل از اینکه بحث و گفت و گوی دیگری را با فرزندتان شروع کنید ابتدا در مورد مشکل او کمی تحقیق کرده و به درک درستی در مورد وضعیت او برسید. این کار به شما کمک میکند تا بتوانید فرزندتان را بیشتر بفهمید و بهترین گزینههای پیش روی او را بشناسید. صحبت کردن با یک روانشناس متخصص در حیطه کودک و نوجوان یا کمک گرفتن از مشاوره اعتیاد میتواند در افزایش اطلاعات و آگاهی شما تاثیر بسزایی داشته باشد.
بیشتر بخوانید : تست اعتیاد | آشنایی با انواع آزمایشات و کیت های تست اعتیاد
2. فرزند معتاد | اجازه دهیدمسئولیت کارهایش را به عهده بگیرد
برای اینکه نشان دهید حامی فرزندتان هستید، تلاش نکنید دائما پیامدهای اعتیاد او را را رفع و رجوع کنید. به او اجازه دهید که پیامدهای کارهایش را مشاهده کرده خود برای حل آنها تلاش نماید.آنچه اهمیت دارد این است که به جای او قدم برندارید بلکه در طول مسیر دستهایش را بگیرید و در کنار او باشید. هم چنین دائما وضعیت او را به عوامل بیرونی نظیر دوستان بد، شانس و محیط نسبت ندهید.
این مسئله باعث میشود که فرزندتان احساس کند اعتیاد خارج از کنترل اوست و تنها شرایط محیطی است که سلامت او را تعیین میکند. به او یادآوری کنید که عوامل محیطی میتوانند رفتارهای افراد را تا حد زیادی تحت تاثیر تاثیر قرار دهند اما زندگی در شرایط نامناسب همواره محکوم به شکست نیست و در نهایت این خود اوست که مسئولیت انتخابهایش را به عهده دارد.
3. فرزند معتاد | شخصیت او را هدف نگیرید
درگیری فرزندان با اعتیاد معمولا خشم والدین را بر میانگیزد. این خشم میتواند به طور مستقیم و غیر مستقیم در رفتارهایتان تجلی پیدا کرده و باعث شود که واکنشهای نامناسبی را از خود نشان دهید. توجه داشته باشید که اعتیاد در بسیاری از موارد به دلیل کمبود اعتماد به نفس و ناتوانی برای مقاومت در برابر دوستان مصرف کننده شکل میگیرد. در این شرایط هرگز با انتقادهای پی در پی خود شخصیت فرزندتان را هدف نگیرید و او را تحقیر نکنید.
برای مثال گفتن جملاتی نظیر اینکه تو ضعیف یا ترسو هستی، باعث میشود که اعتماد به نفس فرزندتان بیش از پیش تخریب شود و در نتیجه او آسیب پذیری بیشتری در برابر اعتیاد پیدا کند. همواره به او یادآور شوید که اعتیاد همانند یک بیماری میتواند در بازه زمانی خاصی انسان را درگیر خود سازد اما به عنوان جزئی از شخصیت و وجود او تعریف نمیشود. اگر فرزندتان معتاد بودن را به عنوان یک تصویر شخصیتی از خود پذیرد، تغییر و ترک کردن بیش از پیش دشوار خواهد شد.
4. در برخورد با فرزند معتاد از خودتان نیز مراقبت کنید
کمک به بهبود فرزند معتاد در بسیاری از مواقع باعث میشود که والدین خود را به طور کلی فراموش کنند و در نهایت آسیبهای دیگری نظیر درگیری با اضطراب و افسردگی نیز به سراغشان بیاید. همواره به یاد داشته باشید که مراقبت از خود پیش شرط مراقبت از دیگران است.
در نتیجه برای اینکه بتوانید بهترین رفتار را با فرزندتان داشته باشید، باید به وضعیت روانی خود نیز توجه کنید. ذهن انسان معمولا در شرایط پرفشار نمیتواند تصمیمات درستی بگیرد و الگوهای رفتاری غلطی از خود نشان میدهد در نتیجه شما به عنوان والدین نیاز دارید در کنار سوق دادن فرزندتان به فرایند ترک خودتان هم با یک مشاور روانشناس در تماس باشید و مراقبت از سلامت روان خود و سایر اعضای خانواده را نیز در اولویت قرار دهید.
5. فرزند معتاد | از روش های زوری و اجباری برای ترک استفاده نکنید
همان طور که گفته شد اعتیاد در بسیاری از موارد از عوامل روان شناختی نشات میگیرد و درمان موفقیت آمیز آن زمانی اتفاق میافتد که این عوامل شناسایی شده و مورد درمان قرار بگیرند. در نتیجه این مشکل تنها یک وابستگی جسمانی ساده نیست که با روشهایی نظیر بستن فرد به تخت یا قطع ناگهانی مصرف بهبود یابد. در حقیقت این رفتارها با ایجاد فشارهای مضاعف و نپرداختن به وابستگی روانی در اکثر موارد باعث تشدید مشکلات در آینده میشوند. پس تلاش کنید تا از روشهای درمانی نوینی که امروزه برای اعتیاد ابداع شدهاند اطلاعات بیشتری به دست بیاورید و از بدرفتاری یا پرداختن به روشهای زوری و اجباری برای ترک دادن فرزند معتاد بپرهیزید. برای دریافت مشاوره ترک اعتیاد کلیک کنید.
سوالات متداول
– فرزند من 18 سال دارد و به تازگی متوجه شدم که قرص های روان گردان مصرف می کند. برای ترک دادن او باید چه کار کنیم؟
قرصهای روان گردان اغلب بیش از هرچیز بر ذهن و روان تاثیر میگذارند و منجر به بروز مشکلاتی نظیر توهم و هذیان میشوند. برای بهبود فرزندتان باید ابتدا به یک متخصص سلامت روان نظیر روانشناس یا روان پزشک مراجعه کنید تا عوارض مصرف روان گردان به طور دقیق مشخص شود. درمانگر به فرزندتان کمک میکند تا با گزینههای درمانی موجود آشنا شود و متناسب با شرایط خود بهترین مسیر را انتخاب نماید.
برای دریافت مشاوره در زمینه جوان معتاد می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره _ تماس بگیرید.
منبع : فرزند معتاد
:: برچسبها:
فرزند معتاد ,
:: بازدید از این مطلب : 483
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0