آیا تا به حال اصطلاح روان رنجور یا نوروتیک را شنیده اید؟ برخورد با موقعیتهای غیرمنتظره درصدی از اضطراب را به وجود میآورد. اما برخی افراد میزان زیادی از نگرانی را بدون علت خاصی گزارش میدهند. به عبارتی این افراد، اضطراب را بیشتر از حد معمول تجربه میکنند. وقتی این احساس تشدید یابد، فرد به اشکال مختلف افکار و رفتارهایی میکند که متناسب با موقعیت نیست. اینها ویژگیهایی هستند که به وفور در افراد روان رنجور مشاهده میشود. روان رنجوری از نظر برخی ویژگی شخصیتی شمرده شده که با اضطراب، عصبانیت و افسردگی همراه است. در ادامه توضیحات مفصلی در رابطه با شخصیتهای روان رنجور ، احساسات و رفتارهای آنان ارائه کردهایم. برای دریافت خدمات روان درمانی کلیک کنید.
منبع: روان رنجوری
روان رنجوری
روان رنجوری، روان نژندی یا افراد نوروتیک (Neuroticisim) نوعی عدم ثبات عاطفی را تجربه میکنند، این افراد دچار احساسات منفی بیشتری نسبت به دیگران میشود. روان رنجورها دائما حالت عصبانی داشته و عصبی بودن را یک مزیت برای خود به حساب آورده و خصوصیاتی مثل اضطراب، ترس، بی قراری، تنش، افکار منفی، بد خلقی و… را به شخصیت خود ارتباط میدهند. تشخیص روان رنجوری بر روی یک طیف خفیف تا شدید انجام میشود. هرچه شدت روان رنجوری بیشتر باشد، علائم و نشانه های بیشتری مشهود میشود و ممکن است به مرز سایکوتیک و یا روان پریشی نزدیک شده و نشانه هایی از روان پریشی نیز بروز یابد.
برای آشنایی با سایع ترین بیماری های روانی کلیک کنید.
علت به وجود آمدن تیپ شخصیتی روان رنجور
- مورد توجه و اهمیت قرار نگرفتن
- عدم توجه به نیازهای شخصی آنها از طرف والدین و اطرافیان
- مجبور شدن به انجام وظایف و مسئولیتهای سنگین (عکس این قضیه هم صادق است. عدم قبول مسئولیتهای سنگین هم در تجربه چنین شخصیتی دخیل میباشد).
- مورد تحقیر و توهین قرار گرفتن
- مورد نظارت و کنترل شدید قرار گرفتن توسط والدین
- فقدان ارتباط گرم و صمیمانه
- اجتناب و دوری گزینی از دوستان
- رشد در محیطی خشونت آمیز
نکته مهم و حائز اهمیت این است که تمامی موارد ذکر شده ریشه در کودکی فرد دارد و وقتی در کودکی موارد فوق را تجربه کند و در طول زمان شدت یابد به احتمال زیاد در آینده به یک شخصیت روان رنجور که دائما مضرب و نگران است تبدیل میشود.
نقش والدین در شکل گیری روان رنجوری
وقتی والدین دائما فرزند خود را کنترل میکنند و به او اجازه استقلال نمیدهند و یا در مواقعی که پدر و مادر با هم درگیر میشوند از کودک خود میخواهند که در این دعواها از یکی از آن دو طرفداری نماید، در ایجاد و شکل گیری چنین شخصیتهای دخیل هستند. مطمئنا والدین بیشترین تاثیر را در شکل گیری و یا از بین نشانه های شخصیت روان رنجور دارند. پس اگر چنین رفتارهایی با شما شده، حتما برای بهبود اوضاع از خدمات مشاوره خانواده استفاده نمایید.
علائم روان رنجوری
- مهر طلب؛ همانطور که از نام این ویژگی بر میآید، به دنبال دریافت مهر و محبت از جانب دیگران هستند. نوعی کمبود عاطفی داشته و به همین دلیل سعی میکنند خود را به تایید دیگران برسانند و پذیرش آنها را دریافت نمایند.
- برتری طلب؛ با توجه به اینکه شخصیت های روان رنجور سطح بالای اضطراب را نشان میدهند، میتوان گفت این افراد به نوعی میخواهند خود را شخصی مهم تلقی کنند. در واقع میتوان گفت این ویژگی در نقطه مقابل ویژگی مهر طلب قرار دارد.
- تنهایی گزینی، از دیگر ویژگی شخصیتهای روان رنجور، میل به عزلت و تنهایی است. اگر چه این افراد شخصیتهای ضد اجتماعی دارند و سرد و بی تفاوت هستند، سعی میکنند از دیگران فاصله گرفته تا مورد اذیت و آزار قرار نگیرند.
روان رنجورها چه نوع رفتارهایی را نشان می دهند؟
- تحریک پذیری؛ نسبت به کوچکترین محرکهای محیطی واکنش نشان میدهند. به طور مثال از صدای گریه کودک به شدت عصبانی میشوند.
- شکایت از مشکلات جسمی؛ این افراد بدون علت خاصی از مشکلات جسمی شکایت میکنند، این امر موجب آزار و ناراحتی دیگران میشود.
- خشم در هنگام رانندگی؛ اگر در هنگام رانندگی، مشکل کوچکی پیش بیاید، به سرعت واکنشهای عصبی گونه نشان میدهند و تحمل اشتباهات حین رانندگی را ندارند.
- مقصر دانستن خود؛ این افراد دائما خود را مورد سرزنش قرار میدهند، حتی اگر واقعاً مقصر نباشند، با تمام وجود شروع به عذرخواهی میکنند.
- در حین کار با دیگران کنار نمیآیند؛ روان رنجورها به دلیل ویژگی وابستگی که دارند در حین کار و روابط با همکاران دچار مشکل میشوند.
- ناتوانی در ایجاد تعادل پس از یک اتفاق مهم؛ اگر سانحه مهمی برای آنها رخ دهد، نمیتوانند به زندگی عادی خود برگردند و با مشاهده کوچکترین نشانه از حادثه رخ داده، فورا ذهن شان به آن دوران بر میگردد.
روش های متوقف ساختن رفتار های روان رنجورانه
- افزایش اعتماد به نفس
- قانع بودن
- آگاهی به اینکه اتفاقات کوچک ارزش ناراحتی را ندارند.
- انجام تمرینات ذهن آگاهی
- ورزش و فعالیت بدنی
- تغییر سبک زندگی
- حضور در اجتماع
آیا روان رنجوری با گذر زمان کاهش می یابد؟
با بالارفتن سن معمولا روان رنجورها، نشانههای کمتری را گزارش میکنند. همچنین تجربه اتفاقهایی چون روابط عاشقانه و ازدواج تا حد زیادی در روند کاهش این تیپ شخصیتی تاثیر دارد. اما گاهی این اختلال تا سنین بالا با فرد همراه است. به طور کل برای کاهش نشانه ها و بهبود حتمی نیاز به حضور در جلسه مشاوره است. بنابراین حتما برای دریافت مشاوره فردی کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه شخصیت ها میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.
برای عضویت در اینستاگرام (ذهن نو) کلیک کنید
آخرین تحقیقات علمی روانشناسی
ورود به صفحه
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354
جهت مشاوره تلفنی با موبایل و رزرو وقت حضوری
شماره تماس با موبایل : 02191002360
منبع: روان رنجوری
:: برچسبها:
روان رنجوری ,
:: بازدید از این مطلب : 71
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0