انتخاب شغل مناسب به هر کسی کمک میکند تا به واسطه استعداد ذاتیاش در آن زمینه به بالاترین مرتبه شغلی برسد. مشاغل زیادی وجود دارند که هر یک برای عدهای از افراد بسیار ایده آل محسوب میگردند؛ اما آنچه یک شغل را برای یک فرد مناسب و برای دیگری آزاردهنده و بیمعنی میکند، تحت تأثیر معیارهایی خاص قرار دارد. لذا آشنایی با این معیارها برای انتخاب هر چه صحیحتر شغل خود و درنتیجه، رسیدن به موفقیتهای شغلی امری مفید و واجب بهحساب میآید. برای انتخابشغل به خصوص خود از خدمات مشاوره شغلی استفاده نمایید.
منبع : انتخاب شغل مناسب و حل سردرگمی
اهمیت انتخاب صحیح شغل
انتخاب شغل مناسب از مهمترین مراحل زندگی افراد محسوب میگردد. شغل مناسب تأثیر بسیار زیادی بر شخصیت و نیز آینده هر فرد دارد؛ زیرا میتواند مشخص کند که شخص از زندگی لذت ببرد، باعلاقه کارهایش را دنبال کند و به فکر ترقی و موفقیت باشد، یا برعکس.
درصورتیکه هر شخص، شغلی مناسب با ویژگیها و توان خودش را برگزیند، طبیعتاً میتواند با انگیزه بالاتری در مسیر موفقیت گام بردارد. درصورتیکه شغل یک فرد نتواند توانمندیها و استعدادهای او را در برگیرد یا اینکه نیازها و انگیزه شغلی او را ارضا کند، بهمرور از عملکرد وی کاسته میشود. همچنین، این حالت میتواند باعث به وجود آمدن فرسودگی روانی و ایجاد مشکلاتی همچون افسردگی یا اضطراب در افراد شود.
بنابراین بسیار مهم است که در ابتدای کار با معیارهای اساسی برای انتخاب شغلی مناسب آشنا شویم و عوامل دخیل در گزینش شغل را بشناسیم. برای انجام استعدادیابی شغلی کلیک کنید.
معیارهای شغل مناسب
ویژگیهایی برای انتخاب شغل ایده آل وجود دارد. آشنایی با این ویژگیها میتواند در گزینش کاری متناسب با هر فرد سودرسان باشد. این ویژگیها عبارتاند از:
همراستا بودن باارزشهای فردی
منظور از ارزشهای زندگی هر فرد، خط قرمزهای زندگی او است که هم خودش و هم اطرافیان باید آنها را مدنظر قرار دهند.
درصورتیکه شغل و وظایف کاری یک نفر، هم سو باارزشهای او نبوده یا حتی مخالف با آنها قرار داشته باشد، ممکن است فرد دچار دوسوگراییهایی در شخصیتاش شود. در این حالت، هویتی که فرد برای خود در نظر گرفته است زیر سؤال میرود، رضایت از زندگی، انگیزه پیشرفت و عزتنفس او خدشهدار میشود. همچنین میتوان انتظار بروز اختلالهای خلقی یا در مواردی دیگر اختلال سایکوسوماتیک را داشت.
بنابراین در ابتدای امر، لازم است فرد ارزشهای اساسی خود را بشناسد و آنها را برای خود شفافسازی کند.
علایق واقعی
از دیگر اولویتهای انتخاب شغل، توجه به علایق فرد است. درصورتیکه وظایف شغلی یک شخص متناسب با علایق او نباشد، هرلحظه از زمان کاری برای او بسیار سخت و طاقتفرسا خواهد گذشت. بعد از مدتی فرد از شغل خود دلزده شده و نسبت به آن بیحوصله میگردد. درنتیجه این وضعیت بازهم در رضایت از زندگی او تأثیر خواهد گذاشت.
برای پیدا کردن علایق واقعی هر شخص، باید به نکات زیادی ازجمله ارزشهای فرد، استعدادهای او، زمینههای آموزشی و… توجه کرد. این نکات همچنین به شناخت هر چه بیشتر فرد از خودش نیز کمک میکند.
مزاج بدن
مزاج افراد تعیینکننده بسیاری از ویژگیهای آنها است. افراد گرممزاج بسیار فعال، پرانرژی و پرتلاش هستند و بهطورکلی جنبوجوش زیادی را در کارها و فعالیتهای خود میپسندند. برعکس، افراد با مزاج سرد خونسردتر هستند و تمایل زیادی به تحرک و صرف انرژی ندارند. این افراد مناسب مشاغلی دفتریاند که کار و وظایف یکنواختی را میطلبد. چنین مشاغلی برای افراد با مزاج گرم اصلاً خوشایند نخواهند بود. آنها بیشتر به دنبال کارهایی مثل بازاریابی و فعالیتهای ورزشی هستند.
باید در نظر داشت که هیچیک از این مزاجها بد یا اشتباه نیستند. فقط باید به تفاوتهای فردی احترام گذاشت و مشاغلی مناسب با مزاج و خلق خود را انتخاب کرد.
تیپهای شخصیتی
بر طبق مباحث روانشناختی، تیپهای شخصیتی متفاوتی بین مردم وجود دارد. هر یک از این شخصیتها ویژگیهای مثبت و منفی مخصوص به خود را دارد. ازجمله معروفترین تیپ بندیهای شخصیتی میتوان به نظریه هالند اشاره کرد که شامل تقسیمات زیر است:
- واقعگرا
- جستجوگر
- هنری
- اجتماعی
- جسور و سازنده
- قاعدهمند
این تیپهای شخصیتی هرکدام با توجه به نقاط قوت و ضعف خود، نیازها و توانمندیهای متفاوتی دارند. لذا باید هر فرد به شناخت خود از نوع شخصیت خود برسد و بر اساس آن دست به بهترین انتخابها بر طبق این ویژگیها بزنند.
عوامل مؤثر در انتخاب شغل
بهطورمعمول بیشترین عواملی که از آنها تأثیر میپذیریم جزو یکی از گروههای زیر هستند:
- والدین و اعضای خانواده
- دوستان و آشنایان
- افراد معروف
- پارادایم غالب بر زمانه و جامعه
- رسانههای ارتباطی مثل تلویزیون
- شبکههای اجتماعی
هر یک از این گروهها بر طبق اولویت و اهمیتی که برای ما دارند، تأثیرگذاری متفاوتی دارند. بااینحال باید توجه داشته باشیم که هیچکدام از این افراد بهجای ما زندگی نخواهند کرد. برای انتخاب شغل مناسب توجه به نصیحتها و پیشنهادهای دیگران لازم است، اما تصمیمگیرنده نهایی خود ما هستیم.
اطرافیان ما میتوانند درروند انتخاب شغل مناسب به ما کمک کنند، اما مهمترین معیارها شناختن هر چه بیشتر خود و استعدادها و علایقمان است.
برای دریافت مشاوره در زمینه استعدادیابی شغلی میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره آنلاین با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.
برای عضویت در اینستاگرام (ذهن نو) کلیک کنید
آخرین تحقیقات علمی روانشناسی
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354 استان تهران :9092301539
:: برچسبها:
انتخاب شغل مناسب و حل سردرگمی ,
:: بازدید از این مطلب : 221
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0