هورمون استروژن چه تاثیری در بدن دارد؟ هورمونها مواد شیمیایی هستند که توسط مایعات بدن مانند خون جابهجا میشوند. هورمونها پیامرسانهای شیمیایی هستند که در کنترل و هماهنگی عملکردهای بدن نقش مهمی دارند. استروژن یکی از انواع مختلف هورمونها است و مقدار آن در بدن زن بسیار بیشتر از مردان است. استروژن یکی از هورمونهای جنسی زنانه است که منجر به رشد سیستم تناسلی، تکمیل چرخه قاعدگی، رشد سینهها و بروز دیگر صفات ثانویه جنسی در زنان میشود. در صورت بروز مشکل حتما از خدمات مشاوره جنسی استفاده نمایید.
منبع: هورمون استروژن | کارکرد و نقش هورمون استروژن در زنان
انواع هورمون استروژن در بدن کداماند؟
استرون، استرادیول و استریول سه نوع مختلف از هورمون استروژن هستند. بافت چربی، تخمدانها و غدد فوق کلیه مسئول تولید استروژن در بدن زنان هستند. همچنین این هورمون در مردان در بیضههای آنان تولید میشود. برای آشنایی با بدن زنان کلیک کنید..
استرون
بافت چربی و ماهیچهها نسبت به تخمدانها مقدار بیشتری استرون تولید میکنند. استرون نوع ضعیفتری از استروژن است که مانند سایر انواع استروژن در سنین باروری تولید میشود. میزان استرون در بدن پس از یائسگی بیشتر میشود. بعد از یائسگی، تخمدانها هورمون تولید نمیکنند، اما تولید استرون همچنان در بافت چربی ادامه دارد. در صورت لزوم استرون میتواند به استرادیول تبدیل شود.
استرادیول
فراوانترین و اصلیترین نوع استروژن در بدن استردیول است که بدن آن را در سنین باروری تولید میکند. منظور از سن باروری از اولین قاعدگی تا یائسگی است که استرادیول بیشتری در خون خانم وجود دارد. تخمدانها بیشترین مقدار استرادیول را تولید میکنند. البته میزان استرادیول بدن در طول سیکل قاعدگی متفاوت است. از میان انواع مختلف استروژن، استرادیول در آزمایش هورمونهای زنانه و آزمایش ناباروری زنان مورد بررسی قرار میگیرد.
استریول
استریول یا هورمون بارداری نوعی استروژن است که در زمانهای غیر بارداری به مقدار بسیار کمی در بدن وجود دارد. با وجود اینکه میزان همه انواع استروژن در دوران بارداری افزایش مییابد، اما استریول بیشترین میزان افزایش در بدن را دارد. استریول در رشد رحم و آماده کردن بدن برای زایمان نقش دارد.
کارکرد و نقش هورمون استروژن در زنان چیست؟
نقش هورمون استروژن بر عملکردهای سیستمها و اندامهای مختلفی شناخته شده است. استروژن علاوه بر سیستم باروری و تولید مثل، بر بخشهای دیگری از بدن که به باروری مرتبط نیستند نیز موثر است.
تخمدان
این هورمون در تخمدان به رشد فولیکولها و تخمکگذاری کمک میکند. تخمدانها در طول سیکل قاعدگی به تولید هورمون استروژن میپردازند. سطح استروژن در اواسط این سیکل به طور ناگهانی افزایش یافته و به دنبال این افزایش، تخمکگذاری انجام میشود. مقدار استروژن پس از تخمکگذاری کاهش مییابد.
تاثیر هورمون استروژن در لولههای رحمی
رشد و افزایش ضخامت لولههای رحمی تحت تاثیر هورمو استروژن قرار دارد. همچنین استروژن در لولههای رحمی با ایجاد انقباض در آنها باعث میشود تخمک و اسپرم در مسیر رسیدن به یکدیگر به درستی منتقل شوند.
رحم
حفظ و تقویت عملکرد غشای مخاطی پوشانندهی رحم، افزایش ضخامت آندومتر، رشد ماهیچههای رحمی از جمله اثرات هورمون استروژن در رحم است. همچنیناستروژن در دوران بارداری موجب ایجاد انقباضهای رحمی شده و به خروج جفت و جنین از رحم کمک میکند.
نقش هورمون استروژن در واژن
افزایش ضخامت دیواره واژن، جلوگیری از رشد باکتریهای ایجادکننده عفونت، لغزندگی واژن و کمک به رابطه جنسی راحتتر چند نمونه از تاثیرات هورمون استروژن بر واژن است.
پستانها و غدد شیری
رشد پستانها و تجمع رنگدانه در نوک آنها در دوران بلوغ یکی از عملکردهای هورمون استروژن در بدن محسوب میشود. همچنین توقف تولید شیر پس از اینکه فرزند خود را از شیر گرفتید نیز به عهده هورمون استروژن است.
قلب و عروق
پیشگیری از بیماریهای قلبی در سنین قبل از یائسگی یکی از وظایف هورموناستروژن در بدن محسوب میگردد. همچنین هورمون استروژن به کنترل سطح کلسترول و سلامت عروق و رگهای خونی کمک مینماید.
استخوان
استروژن مانع تحلیل رفتن استخوان میشود. اما پس از یائسگی که مقدار هورمون استروژن در بدن کاهش مییابد، روند تحلیل استخوان نیز افزایش یافته و زنان در معرض پوکی استخوان و شکستگی لگن قرار میگیرند.
خلق و خو
تولید سروتونین تحت تاثیر هورمون استروژن قرار دارد. سروتونین یک ماده شیمیایی است که در بهبود وضعیت خلقی فرد موثر است. کاهش مقدار سروتونین یکی از عوامل به وجود آورندهی افسردگی پس از زایمان و افسردگی در دوران یائسگی است.
سایر عملکردهای استروژن
ایجاد تفاوت در ساختمان بدنی زنان و مردان از نقشها و عملکردهای هورمون استروژن در بدن به شمار میرود. به عنوان مثال استروژن موجب نرمتر شدن موی زنان، لگن پهنتر و شانههای باریکتر در زنان، افزایش تجمع چربی در اطراف باسن، کمر و ران زنان، نازک کردن تارهای صوتی و ایجاد صدای زیرتر برای زنان میشود.
به عنوان همسر حتما مقاله شناخت بدن همسر بخوانید.
علائم کاهش هورمون استروژن
معمولا زنان در سنین یائسگی با علائم کاهش استروژن روبرو میشوند. این علائم عبارتند از:
_ گر گرفتگی
_ تغییرات خلقی
_ کاهش میل جنسی
_ پایین بودن احتمال باروری
_ مشکلات خواب
_ تغییر سطح کلسترول
_ خشکی واژن و مقاربت دردناک
روشهای درمانی پایین بودن سطح استروژن شامل جایگزینی هورمون از طریق استفاده از اشکال مصنوعی استروژن یا پروژسترون است که معمولا به شکل قرص، تزریقی، ژل پوستی، کرم یا حلقه واژینال، اسپری بینی در دسترس هستند. همچنین استفاده از روشهای دارویی نظیر داروهای ضد افسردگی و مسکنهای درد عصبی برای از بین بردن علائمی مانند گرگرفتگی توصیه میشود.
علائم بالا بودن هورمون استروژن
- خونریزی خفیف تا شدید قاعدگی
- افزایش شدت علائم PMS ( سندروم پیش از قاعدگی )
- احساس ضعف و خستگی بیش از حد
- کاهش میل جنسی
- تودههای غیر سرطانی در سینه
- افزایش تجمع چربی در ران، کمر و باسن
- اضطراب و افسردگی
- ریزش مو
- مشکلات خواب
استفاده از داروهای مهارکننده آروماتاز مانند آروماسین، آناستروزول و لتروزول میتواند تا حدودی مانع ترشح استروژن و درمان فرد گردد. اصلاح سبک زندگی مانند حفظ وزن متعادل، تمرینات آرامسازی جهت کاهش استرس، رژیم غذایی مناسب، عدم مصرف الکل و … از دیگر روشهای درمانی موثر برای این مشکل به شمار میروند.
برای دریافت مشاوره در زمینه مسائلجنسی میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره جنسی تلفنی از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
برای عضویت در اینستاگرام (ذهن نو) کلیک کنید
آخرین تحقیقات علمی روانشناسی
ورود به صفحه
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354
جهت مشاوره تلفنی با موبایل و رزرو وقت حضوری
شماره تماس با موبایل : 02191002360
منبع: هورمون استروژن | کارکرد و نقش هورمون استروژن در زنان
:: برچسبها:
هورمون استروژن | کارکرد و نقش هورمون استروژن در زنان ,
:: بازدید از این مطلب : 126
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0