نوشته شده توسط : ذهن نو

آیا روش‌های درمان اختلال شخصیت مرزی را می‌شناسید؟ اختلال شخصیت مرزی یکی از انواع اختلالات شخصیت است که افراد مبتلا به آن در مرز روان‌رنجوری و روان‌پریشی قرار گرفته‌اند. این افراد با ویژگی‌هایی همچون عدم ثبات هیجانی، خلقی و رفتاری مشخص می‌شوند. مهم‌ترین ویژگی افراد مبتلا به این اختلال، این است که در روابط بین فردی خود با دیگران بی‌ثبات هستند. به همین دلیل هم به خود و هم به اطرافیان‌شان آسیب می‌رسانند. با آگاهی از روش‌های درمان اختلال شخصیت مرزی می‌توانید گامی در جهت درمان آن بردارید و کیفیت زندگی‌تان را تا حد زیادی افزایش دهید. در این مقاله به بررسی روش‌های درمان شخصیت مرزی پرداخته‌ایم پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

 

منبع : درمان شخصیت مرزی

قبل از درمان با شخصیت مرزی آشنا شویم

قبل از اینکه بخواهیم روش‌های درمان اختلال شخصیت مرزی را توضیح دهیم باید بدانید که منظور از این اختلال چیست. افراد مبتلا به این اختلال در مرز بین روان‌رنجوری و روان‌پریشی قرار دارند و مهمترین ویژگی آن‌ها عدم ثبات هیجانی، خلقی و رفتاری است. به عنوان مثال این افراد معمولاً در روابطشان مشکلات زیادی را تجربه می‌کنند. گاهی روابط گرم و صمیمانه‌ای با دوستان خود برقرار کرده و گاهی دیگر همان افراد را به شدت تحقیر می‌کنند یا هیچ علاقه‌ای به ارتباط با آن‌ها ندارند.

علاوه بر بی‌ثباتی یکی دیگر از ویژگی‌های مهم افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، اقدام مکرر به خودکشی و خشم شدید و رفتارهای جرح خویشتن است. در برخی شرایط این کار را فقط برای جلب توجه و به صورت فریبکارانه و در برخی شرایط دیگر واقعاً این کار را انجام می‌دهند. در نتیجه همانطور که گفته شد مهم‌ترین ویژگی این دسته از افراد بی‌ثباتی است.

علل اختلال شخصیت مرزی

تاکنون علت‌های متفاوتی برای مبتلا شدن به اختلال شخصیت مرزی بیان شده است. برخی از متخصصین به زمینه‌های ژنتیکی و مغزی و برخی دیگر به علل‌ اکتسابی مانند تجارب ناخوشایند در دوران کودکی اشاره می‌کنند. با این حال نظریه‌های جدید روانشناسی و روانپزشکی بر تعامل این دو مسئله تاکید دارند و معتقند که تعامل عوامل ژنتیکی و اکتسابی در مبتلا شدن به این اختلال نقش دارند.

روش‌های درمان اختلال شخصیت مرزی

نتایج مطالعات و پژوهش‌های انجام شده برای درمان اختلال شخصیت مرزی نشان می‌دهد که بهترین روش درمانی، درمان‌های روانشناختی است. به طور کلی از دارو درمانی برای درمان اختلالات شخصیت استفاده نمی‌شود چراکه معمولاً اثربخشی لازم را ندارند. با این حال به دلیل برخی مشکلات افراد مبتلا به شخصیت مرزی، از دارودرمانی هم در کنار درمان‌های روانشناختی استفاده می‌شود. در ادامه این مقاله به روش‌های درمانی اختلال شخصیت مرزی اشاره می‌شود:

1. رفتار درمانی دیالکتیک (DBT)

بر اساس مطالعات انجام شده در سال‌های اخیر مشخص شده که جدی‌ترین و موثر‌ترین روش درمانی روانشناختی، رفتار درمانی دیالکتیک است. این روش درمانی به صورت ویژه برای درمان این دسته از افراد طراحی شده و قابلیت اجرا به صورت گروهی و فردی را دارد. به طور کلی مکانیزم اثر رفتار درمانی دیالکتیک مبتنی بر مهارت آموزی است. به عنوان مثال به فرد مبتلا می‌آموزد که چگونه احساسات و هیجاناتش را کنترل و مدیریت کرده، اضطراب و پریشانی‌های روانی‌اش را تعدیل کند و روابط میان‌فردی‌اش را بهبود بخشد.

2. درمان اختلال شخصیت مرزی | طرحواره درمانی یا اسکیما تراپی

یکی دیگر از روش‌های مداخلات روانشناختی طرحواره درمانی یا اسکیماتراپی است. به طور کلی طرحواره به عنوان یک ساختار و چارچوب تعریف می‌شود. در طرحواره درمانی نیازهای ناخوشایند افراد که منجر به بروز و شکل‌گیری الگو‌های منفی تفکر و هیجان در زندگی، روابط میان فردی، باورها و اعتقادات و… می‌شود، شناسایی و مدیریت می‌گردند.

طرحواره درمانگران معتقدند که افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی حالت‌های هیجانی و احساسی را همانند کودکان تجربه می‌کنند و چهار حالت از ذهنیت طرحواره‌ای مطرح می‌شود که شامل ذهنیت کودک رها شده، ذهنیت کودک تکانشی و عصبانی، ذهنیت والد تنبیه‌گر و ذهنیت محافظ بی‌تفاوت می‌باشد.

3. دارو درمانی

همانطور که گفته شد دارو درمانی خط اول درمان اختلال شخصیت مرزی نیست. به طور کلی هیچ داروی اختصاصی برای درمان این اختلال وجود ندارد. اما گاهی برای کنترل کردن سایر علائمی که افراد مبتلا به این اختلال شخصیت به آن دچار می‌شوند مانند افسردگی، اضطراب، حالت‌های تغییر خلق و… از درمان دارویی استفاده می‌شود.

4. درمان اختلال شخصیت مرزی | هنر درمانی

در سال‌های اخیر هنردرمانی به عنوان یک روش مکمل در کنار سایر روش‌های درمانی مطرح شده است. به طور کلی می‌توان به هنر درمانی، حرکات رقص و موزون، تئاتر درمانی و موزیک درمانی اشاره کرد. این جلسات معمولاً به صورت هفتگی و گروهی برگزار می‌شوند که حداکثر در هر جلسه 2 ساعت طول می‌کشد. در مجموع این دسته از درمان‌ها برای افراد مبتلا به طیف خفیف اختلال شخصیت مرزی مناسب است و برای افراد با علائم شدید موثر واقع نمی‌شود.پ

سوالات متداول

_آیا تحریک مغزی و شوک الکترونیکی برای درمان اختلال شخصیت مرزی کاربرد دارد؟

به طور کلی درمان‌های دارویی، شوک الکترونیکی، تحریک مغزی و سایر درمان‌هایی از این قبیل برای افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی کاربرد ندارد. در واقع همانطور که گفته شد این درمان‌ها رو‌ش‌های انتخابی برای درمان این اختلال شخصیت نیستند. اما گاهی می‌توان برای برطرف کردن سایر علائم غیر اختصاصی افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی از آن استفاده کرد.

برای دریافت مشاوره در زمینه اختلالات شخصیت می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره _ تماس بگیرید.





:: برچسب‌ها: درمان شخصیت مرزی ,
:: بازدید از این مطلب : 340
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 28 آذر 1400 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: