هفته چهاردهم بارداری با شروع تحولات جدید برای مادر و جنین همراه است. از این دوران معمولاً با عنوان دوران طلایی بارداری یاد میشود چراکه بدن مادر با تغییرات سازگار شده و میتواند لذت بیشتری از بارداری خود ببرد. رشد موهای جنین نیز در این دوران شروع میشود و او میتواند به صورت مستقیم بایستد و سرش را نگه دارد. علاوه بر این ممکن است برخی عوارض و حالات ناخوشایند هم در هفته چهاردهم بارداری وجود داشته باشد. آشنایی با تغییرات ایجاد شده در بدن مادر و جنین و راهکارهای خودمراقبتی در سه ماه دوم بارداری میتواند باعث کاهش نگرانی و اضطراب مادر شود که در ادامه بیشتر درباره آن صحبت خواهیم کرد. در صورت بروز هر گونه سوال مشاوره کودک دریافت کنید.
منبع : هفته چهاردهم بارداری چه چیزهایی بخوریم؟
وضعیت جنین در هفته چهاردهم بارداری
جنین در این هفته میتواند به صورت مستقیم بایستد و سرش را نگه دارد. مهمترین اتفاقی که در این هفته رخ میدهد این است که والدین میتوانند برای اولین بار صدای قلب فرزندشان را بشنوند. علاوه بر این برخی از دستگاههای بدن برای اولین بار شروع به فعالیت میکنند، به عنوان مثال از این هفته به بعد جنین میتواند از طریق مایع آمنیوتیک موجود در رحم تغذیه کند. به عبارتی مایع آمنیوتیک وارد معده جنین میشود و سپس از طریق سیستم کلیوی وارد مجاری ادرار و دفع میگردد.
همچنین رشد موها در این دوران آغاز میشود و موهای نرم و پشم مانندی روی سر، صورت و پیشانی جنین کم کم شروع به رشد میکند. وجود و رشد این مو باعث گرم شدن جنین میشود با این حال زمانیکه مقدار چربی در بدن جنین افزایش پیدا میکند این موهای ظریف هم از بین میروند. یکی دیگر از تغییراتی که در این هفته رخ میدهد این است که جنین کم کم شروع به تمرین تنفس میکند.
وضعیت مادر در هفته چهاردهم بارداری
در اکثر زنان باردار علائم و مشکلات ناخوشایندی که در سه ماه اول بارداری وجود داشت به مرور زمان و تدریجی از بین میرود. با این حال علاوه بر از بین رفتن و کمرنگ شدن علائم گذشته برخی علائم جدید ایجاد میشود که شامل موارد زیر است.
احساس دردهای شکمی
هرچه که جنین بزرگتر میشود عضلات و بافتهای شکم هم بزرگتر میشوند و دچار تغییر خواهند شد. این تغییرات میتواند منجر به ایجاد دردهایی در بدن مادر شود. به طور کلی اکثر دردهای شکمی که مادر تجربه میکند مربوط به سه ماهه اول بارداری است، با این حال برخی افراد در این دوران هم درد شکمی را تجربه میکنند. اگر شدت دردهای شکمی زیاد و آزاردهنده بود بهتر است با یک پزشک مشورت کنید.
افزایش انرژی
به طور کلی در این هفته خبری از علائم ناخوشایند مربوط به سه ماه اول بارداری نیست و به تدریج همه چیز بهتر میشود. این مسئله باعث میشود تا مادر انرژی و حالت خوشایند بیشتری داشته باشد چراکه مادر میتواند به بسیاری از فعالیتهای لذت بخش خود برسد.
افزایش اشتها
با بزرگتر شدن جنین و کاهش تدریجی حالت تهوع، مادر میل بیشتری به غذا خوردن پیدا میکند. با این حال مادر باید مراقب تغذیه خود باشد و از پرخوری پرهیز کند. به طور کلی در این دوران مادران، روزانه به 300 کالری بیشتر از قبل احتیاج دارند. به یاد داشته باشید اگر دو قلو یا چند قلو حامله باشید باید به مقدار بیشتری کالری بدست بیاورید. بهتر است این کالری از خوردن غذاهای سالم بدست بیاید نه از خوردن چربیها و غذاهای فست فودی.
تغییرات هورمونی
در این دوران حجم خون در عروق افزایش پیدا میکند و ترشح هورمونهای بارداری منجر به تولید چربی بیشتری توسط غدد پوست میشوند. این مسئله میتواند منجر به شفافتر و درخشانتر شدن پوست مادر شود. در برخی موارد ممکن است به دنبال این تغییرات هورمونی، پوست مادر حساستر شده و دچار التهاب و خارش شود.
عوارض شایع مادر در هفته چهاردهم بارداری
از جمله عوارض شایع مادر در هفته چهاردهم میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تورم پا
- خارش پوست شکم
- تهوع
- یبوست
- تکرر ادرار
- نفخ شکم
- حساس شدن پستانها
- کمردرد
خودمراقبتیهای لازم در هفته چهاردهم بارداری
با توجه به اینکه اکنون در سه ماهه دوم بارداری هستید بهتر است برای انجام معاینات بیشتر با پزشک خود ملاقات داشته باشید. در این دوران به احتمال زیاد دیگر دچار تهوع صبحگاهی نمیشوید در نتیجه میلتان به خوردن غذا افزایش پیدا میکند. سعی کنید مایعات و میان وعدههای سالم و تنقلات را به اندازه کافی مصرف کنید. تحت هیچ شرایطی در این دوران به دنبال کاهش وزن و رژیم گرفتن نباشید. نوشیدن مایعات به اندازه کافی و مصرف میوه و سبزیجات میتواند برای رفع یبوست موثر واقع شود. همچنین بهتر است از مواد غذایی که نفخ کمتری دارند استفاده کنید.
در طی این هفته ممکن است میل بیشتری برای برقراری رابطه جنسی داشته باشید، بهتر است اطلاعات خود را درباره شیوه صحیح آمیزش جنسی بالا ببرید. به یاد داشته باشید که اگر رابطه جنسی را در دوران بارداری به شکل صحیح انجام دهید خطری برای شما و جنین وجود ندارد. با این حال گاهی به دلیل شرایط جسمانی، ممکن است پزشکتان این کار را ممنوع کرده باشد. برای اطلاعات بیشتر در ارتباط با شیوه صحیح رابطه جنسی از یک مشاور کمک بگیرید.
اگر تاکنون لباس بارداری و مناسب تهیه نکردید بهتر است هرچه سریعتر اینکار را انجام دهید زیرا پوشیدن لباس تنگ و نامناسب میتواند تاثیر منفی بر سلامت جنین و مادر داشته باشد. ورزش کردن منظم و سبک و پیاده روی را فراموش نکنید چراکه ورزش کردن علاوه بر افزایش سلامت بدن میتواند منجر به تقویت عضلات و بافتهای بدن شود و بارداری را برای مادر راحتتر کند.
برای دریافت مشاوره در زمینه کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
به طور کلی در دوران بارداری بهتر است همیشه تحت نظارت پزشک باشید. با این حال اگر درد شکمی زیاد و آزاردهنده، احساس ضعف شدید، خستگی مفرط، تنگی نفس، تپش قلب و زرد شدن پوست را تجربه کردید آرامش خود را حفظ کنید و برای ارزیابی و بررسی بیشتر به پزشک و یا بیمارستان مراجعه کنید.
منبع : هفته چهاردهم بارداری چه چیزهایی بخوریم؟
:: برچسبها:
هفته چهاردهم بارداری چه چیزهایی بخوریم؟ ,
:: بازدید از این مطلب : 264
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0