ترس از بچه دار شدن ممکن است هم در زنان و هم در مردان ایجاد شود. در برخی موارد زن و شوهر هر دو از داشتن بچه واهمه دارند. احتمالا زوجهایی را دیدهاید که میگویند قصد فرزندآوری ندارند و دلیل این تصمیمشان را هم معمولا مسئولیت زیاد بچه میگویند! اما در این دنیا هیچ کاری نیست که مسئولیت نداشته باشد؛ البته که فرزندپروری مسئولیتی هزاران برابر سختتر و سنگینتر دارد. از نگاهی دیگر برخی اوقات فقط یکی از طرفین تمایلی به بچه دار شدن ندارد و طرف دیگر برعکس اوست. در این حالت یکی از زوجین مانع از تجربه شیرین پدر یا مادر بودن میشود. تفاوتی ندارد ترس از بچه دار شدن در یکی یا هردوتان باشد. شناخت عمیقتر این موضوع و بررسی پیش زمینهها و علت یابی آن میتواند در رسیدن به آرامش و احساس شادی کمک کند. برای حل این مساله میتوانید مشاوره بارداری و خانواده بگیرید.
منبع: ترس از بچه دار شدن
ترس از بچه دار شدن و اختلافات زناشویی
تعدادی از زوج هایی که به مراکز مشاوره مراجعه میکنند بر سر موضوع بچه دار شدن اختلاف نظر دارند. خیلی اوقات میبینیم ازدواج، ازدواج خوبی است و طرفین و به راحتی با هم کنار آمدهاند اما فقط ترس از بچه دار شدن باعث اختلاف بین آنها شده است.
فشار اطرافیان برای تسریع روند فرزندآوری به خصوص در جامعه ایرانی ممکن است هر زوجی را دچار اضطراب و آشفتگی کند. در مواردی که زوجین در مورد بچه دار شدن یا نشدن دچار اختلاف هستند، اوضاع بدتر است. چرا که این مساله بر روی دیگر بخش های رابطه شان هم تاثیر منفی میگذارد. بنابراین برای رسیدن به یک نقطه مشترک توصیه میشود که ابتدا علت ترس از بچه دار شدن را پیدا کنید و سپس در مورد راه حل های پیش رو مباحثه نمایید. برای آشنایی با نحوه برنامه ریزی برای بچه دار شدن کلیک کنید.
علت های ترس از بچه دار شدن چیست؟
دلایل مختلفی برای این ترس وجود دارد که برخی از آن ها منطقی و برخی غیرمنطقی هستند. دلایلی مانند کمال گرایی، نداشتن حامی و دلگرمی، تجربه سقط جنین و دیگر موارد که در ادامه به آنها اشاره میکینم.
نبود امنیت مالی و نگرانی های اقتصادی
بر هیچ کس پوشیده نیست که در دنیای امروز برای هرچیزی بایستی هزینهای پرداخت کرد. کاملا طبیعی است که افراد پیش از فرزند آوری آمادگی مالی خود را در نظر بگیرند. متاسفانه شرایط اقتصادی جامعه به گونهای شده که این ترس فراگیری پیدا کرده و موجب افزایش سطح اضطراب و استرس در زوج های جوان گشته است. به طوری که خیلی از زوجها به شدت خواهان بچه دار شدن هستند اما مسائل مالی سد بزرگی برای آنهاست و باعث میشود نقش شیرین پدر و مادر بودن را تجربه نکنند.
عدم اطمینان از درستی ازدواج
هنگامی که هنوز مطمئن نیستید که ازدواجتان تصمیم صحیحی بوده یا نه؛ هرگونه اقدام به بچه دار شدن اشتباه است و فقط باعث پیچیدهتر شدن و وخامت موضوع میگردد. ممکن است با مشکلاتی در زندگی زناشویی خود روبرو باشید و این مسئله مانع تصمیمات جدیتان شود. بنابراین اگر منشا ترستان این مسئله است با حفظ آرامش و راهنمایی از متخصصین ابتدا مشکلاتتان را با همسر خود حل کرده و سپس برای فرزندآوری اقدام فرمایید. برای کسب اطلاع بیشتر مقاله اقدامات قبل از بارداری را بخوانید.
نگرانی از تغییرات مربوط به سبک زندگی
قطعا با وارد شدن یک نوزاد در زندگی زن و مرد تغییرات زیادی در تمام بخش های زندگی آنها رخ خواهد داد. زنان و مردانی که وابستگی زیادی به سبک زندگی شان دارند، حتی برای چشیدن طعم پدر و مادری هم حاضر به عوض کردن آن نیستند. برای مثال این تغییرات در زمینه هایی مثل ارتباط با دوستان، ساعت خواب، ساعت کار کردن و رسیدگی به امور منزل و خانواده، دخل و خرج خانه و خانواده و.. رخ خواهد داد.
فقدان سلامت روانی یا جسمی
والدی که سلامت ذهنی و یا جسمی نداشته باشد، مسلما صلاحیت کافی برای بچه دار شدن ندارد. برای مثال مادری که دچار بیماری مقاربتی باشد احتمال زیاد نمیتواند فرزندی سالم به دنیا بیاورد و یا پدری که دچار پرخاشگری باشد نمیتواند تعاملی مثبت با فرزندش ایجاد کند. بنابراین این دست افراد حتما قبل از بچه دار شدن باید به دنبال درمان ویا حداقل راه های برای کنترل آن پیدا کنند. ترس از بچه دار شدن در این خانواده قابل درک بوده اما با تلاش برای پیدا کردن راه حل میتوانید این مساله را حل کنید.
نبود حامی و پشتیبان
زنان و مردانی که نه از کمک های پدر و مادرشان بهره مندند و نه خدمات اجتماعی مناسب برای بچه دار شدن به آنها ارائه نمیشود، نسبت به بچه دار شدن و آینده او ترس دارند. این زوج ها از اینکه در مواقع ضروری نتوانند از پس مشکلات بر بیایند واهمه دارند. حضور پدر بزرگ و مادر بزرگ کودکان در فرهنگ ایرانیان بسیار یاری رسان هست. زن و مردی که این نوع حمایت را ندارند، معمولا دچار ترس از بچه دار شدن میشوند.
ترس از بچه دار شدن در زنان
ترس از بچه دار شدن در زنان که به آن توکوفوبیا هم میگویند، ممکن است به صورت اولیه و ثانویه بروز یابد. در حالت اولیه خانم هیچ تجربه ای از بارداری ندارد ولی به دلایل مختلف (عمدتا تجربه های نامطلوب از رابطه جنسی) حس خوبی به باردار شدن ندارد. در توکوفوبیای ثانویه مادر سابقه بارداری دارد اما به دلایلی مثل سختی زایمان، سقط، بارداری سخت (دیابت یا فشار خون) و… از بارداری مجدد واهمه دارد. سایر عواملی که باعث ترس زنان از بچه دار شدن میشود عبارتند از؛
- عدم اطمینان به سیستم بهداشت و درمان
- ترس درد زایمان
- ترس از به هم خوردن شکل ظاهری بدن
- آگاهی از عوارض بارداری و زایمان
- احساس ناتوانی در تربیت و بزرگ کردن فرزند
- ناتوانی در حل مسائل شخصی
- عدم اطمینان به حمایت عاطفی و مالی
- ترس از ناتوانی در ادامه شغل و یا تحصیلات
- و….
برای آشنایی با مراقبت های قبل از بارداری کلیک کنید.
چرا به زوج ها بچه دار شدن توصیه می شود؟
رابطه تولد نوزاد و معنا بخشی به کانون خانواده؛ در پژوهشی که سالها پیش انجام شده به سه فاکتور منحصر به فرد برای شادی مداوم افراد اشاره میشود که یکی از آنها احساس تعلق است. داشتن بچه به پدر و مادر حس تعلق، ارزشمندی و مفید بودن میدهد.
هر فرد میتواند از راههای گوناگون در زندگیش به هدفمندی برسد اما شاید هدفمندی زندگی زناشویی تنها در گرو تولد فرزند باشد. به علاوه مطالعات نشان میدهند ورود کودک به زندگی مشترکتان شما را اجتماعیتر کرده و باعث میشود تواناییهای بالقوه خود را شکوفا کنید. بسیاری از روانشناسان بر این باورند که سازمان روانی انسان با پذیرفتن نقش پدر و مادری به کمال خود میرسد.
الزاما پدری مثل پدرتان یا مادری مثل مادرتان نخواهید شد!
اگر به اعماق این موضوع با دقت بنگریم متوجه میشویم در برخی موارد این ترس، ترس از والد شدن نیست، بلکه ترس از شبیه بودن به پدر و مادر خود است. در واقع تصویر بدی که از گذشته دارید ممکن است مانع از اقدام شما شود. کمتر انسانی وجود دارد که کاملا سالم تربیت شده باشد. تقریبا همه پر از آسیبهایی هستند که پدر و مادرشان با برخورد و تربیت نادرست به آنها زدهاند. احساسات منفی ایجاد شده در ما از دوران کودکی و نوجوانی تاکنون نه تنها از بین نرفتهاند بلکه در ناخوآگاه ما ساکن هستند. انتقاد شدن، دیده نشدن، حمایت نشدن و کنترل شدن در دوران رشد تجاربی مشترک بین افراد است. اکنون که میخواهید فرزند خود را داشته باشید انبوهی از خاطرات بد به سطح هشیار میآیند و باعث ناامیدی شما میشوند.
قدم اول روبه رو شدن و پذیرفتن این مشکلات و کنار آمدن با آنها به کمک درمانگر است. مهمترین چیز در وهله بعدی رسیدن به این باور و آگاهی است که شما فرد مستقلی هستید و قرار نیست شبیه پدر و مادر خود عمل کنید و اشتباهات آنها را تکرار نمایید. بعلاوه میتوانید از این تجارب در جهت مثبت استفاده بکنید. به این صورت که مراقب تمامی رفتار و گفتارتان در برخورد با فرزند خود بوده و احتیاط به خرج دهید.
برای دریافت مشاوره در زمینه کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.
منبع: ترس از بچه دار شدن
:: برچسبها:
ترس از بچه دار شدن ,
:: بازدید از این مطلب : 122
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0