افسردگی بعد از ترک سیگار اختلال شایعی است که به شکلهای مختلفی خودش را نشان میدهد. معمولا حس پوچی و بی حوصلگی به قدری شدت پیدا میکند. که عادت قدیمی یعنی همان سیگارکشیدن برای فرار از فشارها و ناراحتیها یادآوری میشود. نیکوتین سیگار باعث وابستگی مغز شده و سطوح دوپامین ترشح شده در سیستم عصبی را افزایش می دهد. بالا رفتن دوپامین با افزایش احساس سرخوشی و یا کاهش علائم افسردگی همراه خواهد بود. از همین رو ابتلا به افسردگی از جمله مشکلات موقتی رایجی است که در پی ترک سیگار تجربه میشود. در ادامه علل و علائم افسردگی بعد از ترک سیگار و راهکارهای مقابله با آنها به طور کامل اشاره شده است. با دریافت مشاوره ترک اعتیاد میتوانید از روشهای بدون عوارض استفاده کنید.
منبع: افسردگی بعد از ترک سیگار چه علائم و راه درمانی دارد؟
افسردگی بعد از ترک سیگار
نیکوتین موجود در سیگار عامل اصلی افسردگی ناشی از ترک سیگار است. نیکوتین به گیرنده های مغزی پیوندخورده و عامل ایجاد احساس خوب است. با ترک سیگار بروز افسردگی دور از انتظار نیست. چرا که بدن به وجود نیکوتین برای ترشخ دوپامین و سایر انتقال دهندههای ایجادکننده حس خوب وابسته شده است.
علت های ابتلا به افسردگی بعد از ترک سیگار
سیگار مادهای حاوی نیکوتین است که مصرف آن به مرور زمان منجر به بروز وابستگی سلولهای مغز میشود. در این شرایط میزان ترشح دوپامین در سیستم عصبی مرکزی بالا میرود. و در نتیجه فرد پس از استعمال سیگار احساس سرحالی و نشاط بیشتری را تجربه میکند.
همین مسئله باعثشده که بسیاری از کسانی که دچار افسردگی پنهان هستند. برای فرار از احساسات ناخوشایند غم و اندوه خود به استفاده از سیگار روی بیاورند، در نتیجه طبیعی است که با ترک نیکوتین علائمی از افسردگی به طور موقتی بروز پیدا کنند. به عبارت دیگر میتوان گفت ریشه این اختلال ناشی از ترک نیکوتین و یا وجود افسردگی درمان نشده قبلی است. برای جلوگیری از بروز عوارض ترک میتوانید مقاله ترک سیگار را مطالعه نمایید.
بیشتر بخوانید : افسردگی بعد از ترک اعتیاد
داشتن سابقه افسردگی
اگر در گذشته علائم افسردگی داشتید و حال اقدام به ترک سیگار گرفته اید. سریعا با متخصص و روانشناس مشورت کنید. سابقه بیماری افسردگی قبل از ترک سیگار شما را با مشکلات جدی روبرو خواهد کرد. بنابراین با پزشک خود صحبت کنید تا در صورت نیاز روند درمانی شما را تغییر دهد.
علائم بروز افسردگی بعد از ترک سیگار
افسردگی بعد از ترک سیگار، علائم یکسانی با اختلال افسردگیاساسی دارد. از جمله این علائم باید به مواردی نظیر احساس غمگینی در اکثر اوقات روز، از دستدادن علاقه به مسائلی که قبلا برای فرد خوشایند بودهاند. بروز تغییراتی در خواب و اشتها، ایجاد مشکلاتی در تمرکز، احساس خستگی مفرط و افزایش حساسیت روانی یا همان تحریک پذیری اشاره کرد.
همچنین در مواردی که فرد دچار افسردگی شدید میشود ممکن است با مرگ نیز اشتغال ذهنی پیدا کند و از همین رو میل به خودکشی داشته باشد. البته باید به این نکته توجه کنید که مبتلایان به افسردگی همه این علائم را با هم تجربه نمیکنند. با این حال هرچقدر تعداد آنها بیشتر باشد، متخصصان شدتافسردگی را بالاتر در نظر میگیرند. برای آشنایی بیشتر با علائم افسردگی کلیک کنید.
علل افسردگی بعد از ترک سیگار
ترک سیگار به علت ترک نیکوتین عامل اصلیافسردگی است. به دلیل ترک نیکوتین و عادت بدن شما به استفاده مکرر از سیگار باعث افسردگیبعد از ترک میشود. با ترک سیگار، سطح دوپامین بدن شما به میزان شدیدی کاهش مییابد. سطح دوپامین کاهشیافته دلیل اصلی افسردگی بعد از ترک است.
یکی دیگر از عوامل از دستدادن همدم است. البته این دلیل غیرعلمی است و طبق بررسی های انجامشده مضرف سیگار باعث افزایش استرس میشود تا کاهش آن.
راهکارهایی برای مقابله با افسردگی بعد از ترک سیگار
افسردگی بعد از ترک سیگار امری موقتی است. در نتیجه کافیاست برای پشت سر گذاشتن آن صبر و شکیبایی نشان دهید و به توصیههای متخصصان برای سازگاری با این وضعیت توجه نمایید. در ادامه به چند راهکار مهم برای مقابله با این شرایط اشاره کردهایم.
1- با ورزش کردن اندروفین جایگزین ایجاد کنید
ورزش کردن یکی از ساده ترین و موثرترین راهکارهای مقابله با افسردگی بعد از ترک سیگار است. چرا که انجام فعالیتهای بدنی باعث افزایش ترشح مواد شیمیایی خاصی نظیر اندورفین در سیستم عصبی میشود. این مواد به طور طبیعی منجر به تجربه احساس نشاط و سرخوشی در انسان میگردند و در نتیجه میتوانند علائمی نظیر احساس غمگینی مفرط را کاهش دهند.
این نکته را به خاطر بسپارید که ورزشهای ساده نظیر چند دقیقه پیاده روی نیز اگر به طور روزانه و منظم انجام شوند میتوانند تاثیرات بسیار شگرفی بر وضعیت روانی شما بگذارد. در نتیجه اگر شرایط انجام فعالیتهای بدنی حرفهای را ندارید، ناامید نشوید شما میتوانید با پیگیری ورزشهایی ساده و معمولی نیز وضعیت خلقی خود را بهبود ببخشید.
2- از حرف زدن در مورد احساساتتان نهراسید
شواهد پژوهشهای روانشناسی نشان میدهند حرف زدن در مورد احساسات منفی میتواند تا حد زیادی در برون رفت از وضعیتهای بحرانی تاثیرگذار باشد. و به شما کمک کند تا سریعتر در مسیر بهبودی گام بردارید. این نکته را به خاطر داشته باشید که همه انسانها در برابر مشکلاتی نظیرافسردگی آسیب پذیر هستند و ممکن است در موقعیتهایی از زندگی خود آن را تجربه کنند.
در نتیجه هرگز خود را به خاطر هیجانات ناخوشایندی که دارید سرزنش نکنید یا به خاطر حرف زدن در موردشان شرمسار نباشید. اگر بعد از ترک سیگار خلقتان تغییر کرده و احساساتی نظیر غمگینی تا حد زیادی به سراغتان میآید، سعی کنید در مورد آنچه در درونتان میگذرد با متخصص صحبت کنید. اگر فکر میکنید اطرافیانتان نمیتوانند به اندازه کافی شما را درک کنند، مراجعه به یک روانشناس بهترین گزینه برای مقابله با افسردگی بعد از ترک سیگار است. برای دریافت مشاوره افسردگی کلیک کنید.
3- به خودتان یادآوری کنید که همه چیز موقتی
وقتی افسرده میشوید، معمولا این فکر به سراغتان می آید که اوضاع در بدترین حالت ممکن است و شرایط دیگر تغییر نخواهد کرد. برای مقابله با این وضعیت دائما به خود یادآوری کنید که افسردگی بعد از ترک سیگار وضعیتی موقتی است که در پاسخ به کنار گذاشتن نیکوتین ایجاد شده است. با ترک سیگار و آغاز فرایند بهبودی به مرور زمان علائمافسردگی نیز محو میشوند. در نتیجه هرگز اوضاع به همین منوال باقی نخواهد ماند.
4- لیستی از کارهای مورد علاقه تان تهیه کنید
اکثر افرادی که سیگار میکشند در شرایطی که غم یا اضطراب به سراغ آنها می آید پیش از هرچیز به سراغ سیگار میروند. به همین خاطر زمانی که سیگار را کنار میگذارند بیش از هر وقتی احساس افسردگی و پریشانی میکنند. در این شرایط وسوسه مصرف مجدد به سراغ شما میآید و لغزش دوباره به سمت سیگار میتواند علائم افسردگی را تشدید نماید.
برای غلبه بر افسردگی بعد از ترک سیگار لازم است یک لیست از کارهای مورد علاقهتان تهیه کرده و زمانهایی که دچار وسوسه میشوید به سراغ انجام آنها بروید. شما باید به مرور زمان تلاش کنید بیشتر خودتان را دوست بدارید و از روشهای سالمی برای آرام نگه داشتن خود استفاده کنید.
5- زنجیره حمایت اجتماعی اطراف خود را تقویت کنید
برخورداری از حمایت اجتماعی کافی در زندگی یکی از عوامل بسیار مهم در ترک موفق است. کسانی که دوستان یا خانواده حمایتگری دارند نه تنها راحتتر میتوانند سیگار، مواد یا الکل را کنار بگذارند بلکه مشکلات جانبی نظیر افسردگی بعد از ترک سیگار نیز به میزان بسیار کمتری در میان آنها بروز میکند. در نتیجه بهتر است زمانهای بیشتری را با این افراد بگذارنید. شرکت کردن در گروه درمانی یا گروههای خودیاری از جمله روشهایی است که میتواند زنجیره حمایت اجتماعی در اطراف شما را تقویت کند.
بیشتر بخوانید : علت افسردگی
طول مدت افسردگی بعد از سیگار به چه صورت است؟
احساس افسردگیبعد از ترک سیگار از اولین روز بروز پیدا میکند. البته افسردگی بعد از ترک سیگار مدت زمان کوتاهی دارد که نهایتا 1 ماه است. افرادی که در گذشته سابقه افسردگی داشتهاند احتمالا افسردگی سخت تری در رابطه با ترک سیگار تجربه خواهند کرد.
درمان افسردگی پس از ترک سیگار
استفاده از راهکارهای خودیاری به تنهایی برای درمان اختلال افسردگی بعد از ترک سیگار کافی نیستند. اگر پس از ترک سیگار دست کم به مدت دو هفته علائمی از افسردگی را تجربه کردید، باید برای ارزیابی وضعیت روان شناختی خود از یک متخصص در حوزه سلامت روان نظیر روانشناس یا روان پزشک کمک بگیرید.
امروزه درمانهای بسیار متنوعی برای درمان اختلال افسردگی به کار میروند که از جمله مهمترین آنها میتوان به روان درمانی فردی، گروهی، خانواده درمانی و درمانهای دارویی اشاره کرد. برای انتخاب بهترین روش درمان لازم است مشاوره دریافت کنید. این کار به شما کمک می کند تا مزایا و معایب درمانهای مختلف را نسبت به یکدیگر بسنجید و بهترین تصمیم را در این زمینه بگیرید. برای آشنایی با سریع ترین روش های درمان افسردگی کلیک کنید.
کلام آخر
افسردگی بعد از ترک سیگار یکی از افسردگیهای کوتاه مدت است که تحت نظر روانشناس و متخصص ترک اعتیاد درمان میشود. بهترین روش درمان ترک سیگار کمک از روانشناس است. مرکز مشاوره ذهن نو به صورت تلفنی و حضوری خدمات ارائه میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر بر لینک زیر کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه افسردگی بعد از ترک سیگار میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
آیا مصرف داروهای ضدافسردگی می تواند به درمان مشکلات روحی که پس از ترک سیگار ایجاد می شود کمک کند؟
توجه به این نکته بسیار اهمیت دارد که هرگز از داروهای روان پزشکی نظیر ضد افسردگی ها به طور خودسرانه استفاده نکنید. افسردگی پس از ترک سیگار در بسیاری از موارد با روش های غیر دارویی نظیر روان درمانی به کمک رویکرد شناختی رفتاری بهبود می یابد. اگر افسردگی شدید باشد یا به هر دلیل نیاز به دارو وجود داشته باشد روان شناس شما را به یک روان پزشک ارجاع خواهد داد.
برای عضویت در اینستاگرام (ذهن نو) کلیک کنید
آخرین تحقیقات علمی روانشناسی
ورود به صفحه
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354
جهت مشاوره تلفنی با موبایل و رزرو وقت حضوری
شماره تماس با موبایل : 02191002360
منبع: افسردگی بعد از ترک سیگار چه علائم و راه درمانی دارد؟
:: برچسبها:
افسردگی بعد از ترک سیگار چه علائم و راه درمانی دارد؟ ,
:: بازدید از این مطلب : 163
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0