خونریزی بعد از زایمان امری طبیعی است اما اگر میزان خونریزی بیشتر از مقدار نرمال باشد، به آن خونریزی بعد از زایمان (PPH) یا در اصطلاح پزشکی لوشیا میگویند. اگر خونریزی بعد از زایمان درمان نشود، منجر به افت فشارخون و کاهش خونرسانی به ارگانها شده و در نهایت شوک و مرگ ایجاد میکند. بنابراین حتما باید با علائم غیر طبیعی آشنا باشید تا بتوانید در صورت نیاز به اورژانس مراجعه نمایید. برای دریافت مشاوره بارداری کلیک کنید.
منبع : خونریزی بعد از زایمان
آشنایی با خونریزی بعد از زایمان
به خون ریزی بیشتر از ۵۰۰cc پس از زایمان طبیعی و خونریزی بیشتر از ۱۰۰۰cc پس از سزارین، خونریزی بعداززایمان گفته میشود. آن را به دو دسته خونریزیزودرس و خونریزیدیررس تقسیم میکنند.
خونریزیبعداززایمان از عوارض نادر ولی خطرناک زایمان به شمار میرود و پس از اختلال پرفشاری خون و آمبولی، از مهمترین علل مرگ مادران باردار است.
ترشحات خارج شده شامل خون، گلبولها سفید خونی و قسمتهایی از لایه داخلی رحم است. خونریزیبعد اززایمان ممکن است ناگهانی یا به تدریج مانند خونریزیقاعدگی باشد.
همچنین رنگ خونریزی ابتدا قرمز، سپس رنگ صورتی و در آخر به رنگ سفید یا زرد میباشد. رنگ سفید نشانه خروج گلبولهای سفید است.
انواع خونریزی بعد از زایمان
خونریزیزودرس: طی ۲۴ ساعت اول پس از زایمان رخ میدهد. آتونی رحم، صدمه به واژن مانند پارگی آن، عفونت رحم، اختلالات انعقادی و… از علل خونریزی زودرس بعد از زایمان محسوب میشوند.
خونریزیدیررس: بعد از ۲۴ ساعت تا ۶ هفته اول پس از زایمان رخ میدهد. شایعترین علت بروز آن باقی ماندن تکههایی از جفت در رحم است و سایر علل آن میتواند عفونت یا اختلالات انعقادی باشد.
زایمانهای متعدد، بارداری چندقلویی، بزرگ بودن جنین و طولانی شدن فرایند زایمان نیز میتواند خونریزیبعداز زایمان ایجاد کند.
علائم خونریزی بعد از زایمان
خونریزی بعداززایمان ممکن است با تب بالا ۳۸ درجه به مدت چند روز همراه باشد. تب بالا منجر به کاهش آب بدن مادر شده و خستگی، ضعف و بیحالی را برای وی دربردارد.
توجه داشته باشید اگر خونریزیشما کاهش نیافته یا قطع نشود از علائم خونریزیبعد اززایمان به شمار میرود.
از دست دادن خون موجب کاهش فشارخون فرد میشود. کاهش بیش از حد فشارخون میتواند منجر به بروز شوک شود.
تب و لرز، گیجی و خوابآلودگی، بالا رفتن ضربان قلب به طوری که قلب در هر دقیقه بیشتر از ۱۰۰ ضربه تولید کند، تاری دید و برخی علائم وابسته به شوک از دیگر علائم خونریزیبعد اززایمان هستند.
بررسی علل خونریزی پس از زایمان
انقباض رحم پس از زایمان ادامه داشته که باعث خروج خون از بدن فرد میشود. از طرفی ممکن است در جریان زایمان داروهای اکسیتوسین و پیتوسین به خانم باردار تزریق شده باشد که این داروها به انقباض رحم کمک میکنند و تداوم خونریزیبعداززایمان را به دنبال دارند.
یکی دیگر از علل خونریزیبعد اززایمان، شیردهی است. اکسیتوسین یکی از هورمونهایی است که در دوران شیردهی به طور طبیعی در بدن ترشح میشود.
اکسیتوسین علاوه بر کمک به ترشح شیر در مادران بر انقباض رحم نیز تاثیر میگذارد و باعث خروج خون از واژن میشود.
نژاد در خونریزیبعد اززایمان تاثیرگذار است. از این رو، خونریزیدر زنان آسیایی و اسپانیایی بیشتر از سایر زنان دیده میشود.
سابقه قبلی خونریزی بعد از زایمان میتواند منجر به تشدید خونریزیدر زایمان فعلی شود.
شایعترین و مهمترین علت خونریزی پس از زایمان “آتونی رحم” است. آتونی رحم یعنی انقباضات رحمی به خوبی انجام نگرفته و در نهایت میتواند خونریزی بعد از زایمان شدیدی را ایجاد کند.
عوامل دیگری مانند چندقلویی، زایمانهای زیاد، ماکروزومی و درشت بودن اندازه جنین، طول کشیدن مراحل زایمان و شروع زودهنگام ورزش میتواند از دلایل خونریزی بعد از زایمان باشد.
عوارض مربوط به خونریزی پس اززایمان
احتمال بروز عفونتها دوره نفاس در زنانی که دچار خونریزی بعد از زایمان هستند، بیشتر است.
خونریزی بعد از زایمان میتواند منجر به کمخونی در زنان شود. درمان خونریزی بعد از زایمان در کسانی که سابقه کمخونی دارند، حیاتیتر و مهمتر است.
ممکن است به دلیل از دست رفتن خون به تزریق خون نیاز باشد. در جریان تزریق خون ممکن است مشکلاتی از قبیل تزریق خون اشتباه، انتقال عفونت از طریق خون تزریقی دیده شود. البته احتمال آن بسیار نادر است.
همان طور که گفته شد خونریزی باعث افت فشارخون میشود. از طرفی افت فشارخون نیز منجر به صدمه دیدن اندامها و ارگانها به ویژه کلیه میگردد.
اگر برای درمان خونریزی بعد از زایمان، هیسترکتومی و برداشتن رحم انجام شود، باعث نازایی میشود.
اگر افت فشارخون به مغز آسیب بزند و بخشی از آن را از کار بیندازد، به آن سندرم شیهان گفته میشود و از عوارض خونریزی بعد از زایمان به شمار میرود.
درمان خونریزی پس اززایمان
ابتدا علائم حیاتی مادر بررسی شده و پس از اندازهگیری میزان خونریزی، در صورت لزوم تزریق خون انجام میشود.
اگر علت خونریزی، آتونی رحم باشد، چون رحم نمیتواند به خوبی منقبض شود تا تکهها باقیمانده جفت را خارج کند؛ از اکسیتوسین استفاده میشود تا به انقباض رحم کمک کند. همچنین برای کمک به خروج ترشحات ماساژ رحم نیز توصیه میشود.
یکی دیگر از روشها درمانی انجام هیسترکتومی یا همان برداشتن رحم است.
برای دریافت مشاوره در زمینه بارداری میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.
منبع : خونریزی بعد از زایمان
:: برچسبها:
خونریزی بعد از زایمان ,
:: بازدید از این مطلب : 233
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0