آیا میدانید غذاهای حساسیت زا برای کودکان کدام دسته از مواد غذایی هستند؟ حساسیت غذایی در کودکان ممکن است از ابتدا همراه او باشد و یا بعدا ایجاد شود. به طور معمول برخی از مواد غذایی شامل گندم، شیر، تخم مرغ، سویا، بادام زمینی، غذاهای دریایی و … برای کودکان حساسیتزا هستند. حساسیت به مواد غذایی از مشکلات رایجی است که ممکن است تبدیل به موضوعی چالش برانگیز برای والدین شود. توجه به تغذیه و سلامت جسمانی کودک از موضوعات مهمی میباشد که والدین باید به آن اهمیت دهند و با کسب اطلاعات کافی و انتخاب غذاهای مناسب برای کودک خود، از بروز هر گونه عارضه و یا حساسیت غذایی در فرزندشان جلوگیری نمایند. در ادامه غذاهای حساسیت زا برای کودکان را نام بردهایم. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مشاوره کودک دریافت نمایید.
منبع : حساسیت غذایی در کودکان
حساسیت غذایی یا آلرژی در کودکان
در واقع حساسیت و یا آلرژی زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن برخی مواد را به اشتباه به عنوان یک تهدید در نظر میگیرد.
اشتباه کردن در تشخیص یک تهدید برای بدن، سبب آزاد سازی مواد شیمیایی و آنتی بادیهایی برای مبازره با عامل تهدید میشود. همین موضوع سبب ایجاد علائمی همچون خارش و کهیر در پوست، سرفه، گرفتگی معده و یا حتی تنگی نفس میگردد.
ایجاد حساسیت و یا آلرژی غذایی در کودکان نیز دلایل مختلفی دارد که یکی از آنها غذاهای حساسیت زا است. سیستم ایمنی بدن کودک به غذاهای حساسیت زا واکنشی خفیف تا خطرناک نشان میدهد. در صورتی که والدین به نکات غذایی کودک خود توجهی نداشته باشند، ممکن است علائم حاد حساسیت شامل مشکلات تنفسی و یا ورم و کهیر در آنها نمایان شود. پیشنهاد میشود مقاله غذای کودک زیر یک سال را بخوانید.
علایم و نشانه های بروز حساسیت غذایی در کودکان
علائم حساسیت غذایی در کودکان ناشی از عدم رعایت نکات غذایی با توجه به شدت حساسیت با یکدیگر تفاوت دارد، اما عموما شامل موارد زیر است:
- آبریزش بینی
- آبریزش چشم
- تورم اطراف دهان یا داخل گلو
- کهیر زدن و یا ایجاد دانههای قرمز بر روی پوست
- مشکلات تنفسی شامل آسم و تنگی نفس
- عطسههای مکرر
- گرفتگی معده
- کوفتگی
- شکم درد
- استفراغ
- اسهال
- و . . .
شایعترین غذاهای حساسیت زا برای کودکان
با اینکه ممکن است بدن کودکان نسبت به بسیاری از مواد غذایی حساسیت و واکنش نشان دهد، اما در این میان برخی از آنها شایعتر هستند. در ادامه به شایعترین غذاهای حساسیت زا برای کودکان پرداختهایم. برای اطلاعات بیشتر مقاله دادن موز به نوزاد و توت فرنگی برای نوزاد را بخوانید.
1.شیر گاو
شیر گاو از جمله مواد غذایی حساسیت زا برای کودکان میباشد؛ به طوری که حدود سه درصد از کودکان زیر سه سال به شیرگاو حساسیت دارند. حساسیت خفیف به شیر در کودکان به صورت کهیر و خارش پوست و حساسیت شدید به آن همراه با علائم آلرژیک انافیلاکسی میباشد که شامل تورم گلو، افت فشار خون و … است.
شیر منبع مهمی برای کلسیم و پروتئین میباشد که برای رشد استخوان و ماهیچههای کودکان لازم و مفید است. توصیه متخصصان به مادران این است که اگر کودک آنها به شیر حساسیت دارد، از شیرهای غیرلبنی موجود در بازار برای فرزندشان استفاده کنند.
2.تخم مرغ
تخم مرغ نیز از دیگر مواد غذایی حساسیت زا برای کودکان است که معمولا علائم ناشی از آلرژی به آن، پس از پنج سالگی رفع میشود. در واقع پروتئین موجود در سفیده تخم مرغ سبب ایجاد علائم حساسیت و آلرژی در کودکان میشود.
والدین باید به این نکته توجه داشته باشند که علائم حساسیت به تخم مرغ در کودکان فقط از طریق خوردن آن ایجاد نمیشود و ممکن است هر گونه تماس با تخم مرغ و یا استشمام بوی آن نیز سبب ایجاد حساسیت شود.
3.بادام زمینی
از خطرناکترین حساسیتها در کودکان، حساسیت به بادام زمینی است که معمولا با افزایش سن نیز از بین نمیرود. اگر والدین به بادام زمینی حساسیت داشته باشند، این نوع از آلرژی از طریق ژنتیک به فرزندان انتقال پیدا میکند.
کسانی که به بادام زمینی حساسیت دارند باید اپی نفرین تزریقی را به همراه داشته باشند تا حتی اگر با بادام زمینی تماس داشتند، سریعا از آن استفاده کنند.
4.سویا
از دیگر مواد غذایی حساسیت زا برای کودکان سویا است که معمولا تا سن ده تا یازده سالگی نیز از بین نمیرود. نکتهای که در مورد حساسیت کودکان به سویا وجود دارد این است که معمولا علائم آن به صورت خفیف نمایان میشود و چندان خطرناک نیست.
5.غذاهای دریایی
حساسیت به غذاهای دریایی دستهای از حساسیتها هست که معمولا با افزایش سن نیز از بین نمیروند. همینطور علائم حساسیت و آلرژی به غذاهای دریایی معمولا پس از سن شش سالگی نمایان میشوند.
در مورد حساسیت به غذاهای دریایی نیز باید به این نکته اشاره کنیم که علائم این نوع از آلرژی نیز همانند حساسیت به بادام زمینی خطرناک است و بهتر است افراد مبتلا به این آلرژی همواره اپی نفرین تزریقی را همراه خود داشته باشند تا مانع از بروز آنافلاکسی شوند.
6.گندم
یکی دیگر از حساسیتهای شایع به مواد غذایی در میان کودکان، حساسیت به گندم میباشد. دلیل این حساسیت واکنش سیستم دفاعی بدن کودکان به پروتئین موجود در گندم است که معمولا پس از سن سه سالگی رفع میگردد. توصیه میشود مادران در صورتی که کودکشان به گندم حساسیت دارد جو دوسر، ذرت، جو، کینوا و برنج را در رژیم غذایی فرزند خود بگنجانند. برای آشنایی با بهترین تغذیه سالم کودکان کلیک کنید.
تشخیص حساسیت غذایی کودکان
اگر علائم و نشانههای حساسیت غذایی را در کودک خود مشاهده کردید؛ بهتر است به متخصص اطفال مراجعه کنید تا نوع حساسیت فرزند شما مشخص شود و در ادامه در تغذیه او توجه بیشتری گردد.
معمولا پزشک برای اینکه بتواند نوع حساسیت را در فرزند شما تشخیص دهد؛ سوالاتی همچون علائم و نوع تغذیه کودک، تعداد دفعات بروز واکنشهای حساسیت، مدت زمان بین تغذیه و شروع علائم، سابقه خانوادگی آلرژی و بیماریهایی همچون اگزما و یا آسم و… از شما خواهد پرسید و در نهایت حساسیت کودکتان به یک موادغذایی خاص را تشخیص میدهد.
سخن آخر
متاسفانه برای رفع حساسیت و آلرژی به مواد غذایی در کودکان هیچ گونه درمانی وجود ندارد. در صورتی که والدین علائم حساسیت و آلرژی را در کودکان خود مشاهده کنند، باید برای کنترل آنها به کمک پزشک مواد غذایی حساسیت زا را شناسایی نمایند و آن را از تغذیه کودک خود حذف کنند. البته گاهی پزشکان برای کمتر شدن علائم ناشی از حساسیت در کودکان استفاده از آنتی هیستامین را تجویز میکنند.
شدت بروز علائم حساسیت به مواد غذایی در کودکان مختلف با یکدیگر فرق دارد و در برخی موارد خفیف و در برخی موارد خطرناک است. بنابراین بهتر است والدین به این دسته از علائم توجه داشته باشند و برای شناسایی دقیق مواد غذایی حتما به پزشک مراجعه کنند. پیشنهاد میشود مقاله نیازهای اولیه کودکان را کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه غذاهای حساسیت زا برای کودکان میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.
منبع : حساسیت غذایی در کودکان
:: برچسبها:
حساسیت غذایی در کودکان ,
:: بازدید از این مطلب : 289
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0