کاردرمانی یکی از شاخه های توانبخشی است که به افراد کمک میکند پس از پایان جلسات به تنهایی از پس کارها و فعالیت های روزانه خود بر بیایند. کار درمانی رشته ای پزشکی محسوب میشود و با مشارکت روانشناس و متخصصین در حوزه های مختلف کمک میکند. کار درمانی برای همه سنین موثر است و به افراد در زمینه انجام فعالیت های روزانه، کیفیت زندگی، تحرک، تفریح، بهداشت، سلامت جسمانی، سلامت روانی و … کمک میکند.
منبع: کاردرمانی | انواع کاردرمانی کودکان و بزرگسالان
برای کمک به کودکان دارای اوتیسم از کاردرمانی استفاده میشود. کار درمانی شامل ارزیابی، درمان و مشاوره است که با ارزیابی توسط متخصص راهنمایی های لازم صورت میگیرد. روانشناسان در حوزه های مختلف کاردرمانی به افراد یاری میرسانند.
کاردرمانی
کاردرمانی یکی از شاخه های توانبخشی است که روی جسم و روان افراد کار میکند. کاردرمانگران با در نظر گرفتن فیزیولوژی و روان بیمار به او در جهت بهبود عملکردش در جهت رسیدن به استقلال کمک میکنند. به افراد کمک میکند تا در زمینه های مختلف از پس کارهای خود بر بیایند. کاردرمانی برای جلوگیری از ناتوانی ها و حفظ سلامتی افرادی است که دچار آسیب جسمی، روانی و ذهنی شده اند.
طبق نظر انجمن کاردرمانی آمریکا، کارمانی عبارت است از استفاده از فعالیت های هدفمند برای افرادی که در اثر آسیب یا بیماری دچار محدودیت در عملکرد روانی، اجتماعی، رشدی و اختلال یادگیری شده اند. برای ایجاد حداکثر استقلال و جلوگیری از پیشروی ناتوانی، این حرفه شامل ارزیابی، درمان و مشاوره است.
تاریخچه کاردرمانی
تاریخچه کاردرمانی به دوران کهن باز میگردد. آسکلپیادس بیتونیایی، پزشک یونانی بود که 100 سال قبل از میلاد مسیح از حمام، ماساژ، ورزش و موسیقی برای درمان استفاده میکرد. بعد از او، سلسوس رومی، مسافرت، گفتگو، ورزش و موسیقی را برای بیماران خود تجویز میکرد. اما در قرون وسطی از این روش درمانی برای افرادی که مجنون بودند استفاده میشد.
در قرن 18 در اروپا، ژوهان کریستین ریل و فیلیپ پینل نظام درمانی بیمارستان را اصلاح کردند. آنها به جای استفاده از روش های زنجیر آهنی، از روش های تفریحی استفاده میکردند. این دوران دوره درمان اخلاقی نامیده شد که در طی عصر روشن گری، رشته کاردرمانی نیز پیشرفت کرد.
جنبش هنر و پیشه در سال 1860 و 1910 بر کاردرمانی موثر بود. از صنایع دستی و هنر به عنوان راهکاری برای ارتقای آموزش در حین کار و انرژی خلاق افراد برای رفع خستگی و ملامت ناشی از بستری های طولانی مدت در بیمارستان برای بیماران ذهنی و بیماری سل استفاده میشود.
هدف کاردرمانی
اهداف کاردرمانی افزایش سطح کارآمدی فرد برای رسیدن به استقلال و انجام امور روزانه است. این روش با کمک و تلاش های تخصصی گروهی و سایر تیم های توانبخشی مانند گفتار درمانگران، بینایی سنج، فیزیوتراپیست، شنوایی سنج، پزشک، روانشناس و پرستار صورت میگیرد.
جلسات کاردرمانی به چه صورت است؟
کاردرمانی مشکلات افراد را ارزیابی میکند و تشخیص میدهد که برای حل آن مشکل چه درمانی باید در نظر گرفته بشود. با مصاحبه و ارزیابی، برنامه درمانی مورد نظر چیده میشود و درمان گر برای بهبود شرایط زندگی و روزانه افراد را راهنمایی میکند. کار درمانی در ارتباط با مشکلات بعد از تروما، بیماری های روانی، مشکلات سالمندان و غیره خدمات ارائه می دهند. برخی از متخصصان کار درمانی را در منزل شما هم انجام میدهند.
کاردرمانی در چه زمینه هایی برای افراد مفید است؟
کاردرمانی برای رسیدگی به فعالیت های روزانه انجام میشود. حوزه های مختلفی در زمینه کار درمانی وجود دارد که افراد برای اصلاح رفتار و عملکرد خود به درمان میپردازند. در ادامه در رابطه با حوزه های کار درمانی اشاره کرده ایم.
- توالت رفتن
- حمام کردن
- لباس پوشیدن
- غذا خوردن
- فعالیت های جنسی
- بهداشت فردی
- حرکت کردن
- جا به جا شدن
- استفاده از وسایل برای مراقبت شخصی
- جامعه
- دوستان
- خانواده
- مشارکت های اجتماعی
- بازی
- تفریح
- آموزش
- کار
- خواب
- خرید
- آشپزی
- اوقات فراغت
- انجام فعالیت های مذهبی
- مدیریت سلامتی
- مدیریت خانه
- مدیریت مالی
- مدیریت ارتباطات
- تربیت فرزندان
- مراقبت از دیگران
- استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی
حوزه های رایج کاردرمانی
حوزه های رایج کاردرمانی به درمانگران برای بهبود کیفیت زندگی کمک میکند. کاردرمانی روشی برای یادگیری صحیح انجام فعالیت های شخصی و روزانه است. در ادامه در رابطه با حوزه های رایج در کاردرمانی اشاره کرده ایم.
- برنامه ارائه خدمات کمکی
- ارزیابی و رسیدگی به مشکلات عضلانی-اسکلتی مانند کمر درد، دست درد، و دردهای نواحی مختلف بدن
- ارائه پیشنهاد برای تغییرات در منزل، محل کار و … بر اساس نیاز بیمار
- توانبخشی و ارزیابی سرگیجه
- مشاوره تخصصی در زمینه تحرک
- روحیه و مراقبت از افرادی که به دلیل بیماری هایی مانند سرطان نیاز به مراقبت دارند
- ارزیابی افراد مبتلا به اختلالات عصبی شناختی
- درمان و راهکار کمک به افراد با بیماری ام اس، پارکینسون و سکته مغزی
- آموزش و ارزیابی توانایی رانندگی و صدور مجوز پارک برای افراد دارای معلولیت
- مشاوره و کمک به کودکان با تاخیر در رشد
- ارزیابی مهارت های صحیح برای افراد نیازمند
- کسب مهارت در راه رفتن و حرکت از مکانی به مکان دیگر
- کمک به بیماری برای جابجایی حرکت از نشسته به ایستاده برای بیماران سکته مغزی، ام اس و ضایعه نخاعی
- کمک به افراد دارای اوتیسم
- آسیب های مغزی
- درمان دست
- هیپوتراپی
- یکپارچه سازی حسی
- درمان کم بینایی
- توان بخشی در رانندگی
- انسداد لنفاوی
روند کاردرمانی
کار درمانی با ارزیابی ها صورت میگیرد. ارزیابی ها فرایندی ماهرانه است که باید توسط کاردرمانگر معتبر و متخصص انجام شود. مدت کار درمانیها میتواند 20 دقیقه تا چند ساعت متغیر باشد. کاردرمانی فرایندی متنوع است و با برنامه های متفاوت در افراد با مشکلات گوناگون خدمات ارائه داده میشود.
1. مصاحبه
اولین مرحله کاردرمانی مصاحبه است. کاردرمانگران با ارزیابی و مصاحبه افراد اطلاعات اولیه را به دست میآورند. این اطلاعات برای پیشوری روند درمان لازم است. اطلاعاتی که کاردرمانگر به دست میآورد با موارد زیر تکمیل میشود.
- سن
- پزشک ارجاع دهنده
- سابقه پزشکی بیمار
- دلیل ارجاع
- تشخیص
- احتیاطات
2. ارزیابی ها
بعد از گذراندن مصاحبه، نوبت ارزیابی بیمار است. با کمک ارزیابیها میتوانید در رابطه با سلامت روان و جسم مراجعه کننده اطلاعات لازم را کسب کنید. نتیجه این ارزیابی ها در روند کاردرمانی بسیار موثر است. پس باید به طور کامل و دقیق صورت بگیرد.
- علائم حیاتی
- درد
- سلامت پوست
- وضعیت روانی
- محدودیت حرکات مفاصل
- آزمایش دستی عضلات
- حس لامسه
- سطح نیازهای کمک با ADL
- حس عمقی
- هماهنگی
- خاصیت ارتجاعی عضلات
کمک کاردرمانی به افراد چگونه است؟
هدف کار درمانی در جهت انجام راحتتر فعالیت های روزانه است. در تمام سنین مختلف کار درمانی صورت میگیرد. برای کودکان، نوجوانان، بزرگسالان و افراد سالمند کار درمانی در صورت نیاز انجام میشود.
کودک و نوجوان
کاردرمانی در زمینه کودک و نوجوان در محیط های مختلف مانند مدارس، خانه و کلینیک صورت میگیرد. کاردرمانگران در حوزه های مشارکت اجتماعی و روانی، تغذیه، رشد کودک، بازی، مهارت های اجتماعی، آموزشی و فعالیت های روزانه به کودکان کمک میکنند. حوزه های کاردرمانی برای کودک و نوجوان شامل موارد زیر است.
- کمک به کودک اوتیسم
- کمک به کودک دارای بیماری های مادرزادی
- رفع نیازهای اجتماعی و روانی کودک
- رفع مشکلات پردازش حسی
- ارتقای مهارت های عملکرد در رشد
- کمک به بهبود کیفیت دست خط
- پیشگیری از چاقی
- ارتقای برنامه غذایی مناسب و تندرستی
سالمندان
کاردرمانی برای سالمندان با بیماری هایی مثل آلزایمز، پارکینسون، مشکلات شناحتی، ناتوانی در حرکت، بینایی ضعیف، بهداشت، سلامت، آشپزی، تفریح، استفاده از ابزار و مراقبت از خود یاری رسان است.
تفاوت و تفاهم کاردرمانی و فیزیولوژی در چیست؟
تفاهم کاردرمانی با فیزیوتراپی
نقطه مشترک کار درمانی با فیزیوتراپی در آموزشی است که دیده اند. کاردرمانگران و فیزیوتراپیست ها به طور حرفه ای آناتومی سیستم اسکلتی عضلانی بدن را آموزش میبینند. برای آگاهی از آسیب های اسکلتی-عضلانی و توانبخشی به افراد باید این آموزش ها صورت بگیرد.
تفاوت کاردرمانی با فیزیوتراپی
کار درمانی بیشتر در زمینه ارزیابی و بهبود توانایی های عملکردی افراد تمرکز میکند. اما فیزیوتراپی بر مشکلات حرکتی افراد کار میکند.
دو رشته کاردرمانی و فیزیوتراپی با یکدیگر همپوشانی دارند و درمان باید توسط افراد متخصص در این دو رشته صورت بگیرد تا کارآمد باشد.
کلام آخر
کاردرمانی رشته توانبخشی است که به افراد در زمینه های مختلف کمک میکند. برای رسیدگی به فعالیت های روزمره و ارتقای توانایی های فردی نیاز به کاردرمانی است. کاردرمانگران با کمک ارزیابی های متفاوت به افراد در سنین متفاوت کمک میکنند.
روانشناسان نیز در این روش درمانی یاری رسان هستند. برای رسیدگی به رشد کودک و ارتقای فعالیت های روزانه نیاز به روانشناس دارید. مرکز مشاوره ذهن نو به صورت حضوری و تلفنی خدمات روانشناسی به مراجعان ارائه میدهند. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره درج شده تماس حاصل فرمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه کاردرمانی در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354
جهت مشاوره تلفنی با موبایل و رزرو وقت حضوری
شماره تماس با موبایل : 02191002360
منبع: کاردرمانی | انواع کاردرمانی کودکان و بزرگسالان
:: برچسبها:
کاردرمانی | انواع کاردرمانی کودکان و بزرگسالان ,
:: بازدید از این مطلب : 131
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0